<< terug

 

 

 

 

Lees artikel uit de Puttenaer van 7 Januari 2009:

 

 

 

Bewust- worden van spanning

PUTTEN – Na een opleiding aan de Hogere Zeevaartsschool kwam hij in de automatisering terecht. Op zijn vijftigste kwam er een kans op een ‘sabbatical’, een periode er tussenuit. ,,Ik ging me verder verdiepen in massage. Toen besefte ik dat ik niet terug wilde naar die stressbaan”, vertelt Henk Vos (55). Na een opleiding integratief masseur en journeytherapeut (hij reisde met de ontwikkelaarster hiervan, Brandon Bays – auteur van De helende reis – als assistent de hele wereld rond) vestigde hij zich als masseur.

In Zeist,IJsselstein en Garderen heeft hij groepen vaste klanten. Daarnaast geeft Vos massages aan huis bij particulieren, van een half uur of een uur, ook voor koppels, en ‘helende reizen’’.

Er worden diverse bijzondere technieken toegepast, zoals het ‘pulsen’. “Een mens bestaat voor ca. 80 % uit water, als je dit in beweging brengt, pulseert dit door het hele lichaam”’. Tijdens de behandeling wordt men bewust gemaakt van de spanning die vaak ongemerkt in het lichaam opgeslagen is en het verschil tussen spanning en ontspanning wordt voel- en herkenbaar gemaakt. “Vaak leven we in een constante spanningsboog, vooral wanneer er stress is. Dit is een grote belasting en kan tot klachten leiden. Die spanningsboog doorbreken is belangrijk bij o.a. rug- nek- en schouderklachten”’.

De enige manier om goed te kunnen doorgronden wat hij bedoelt is het te ervaren, en dus ondergaat de correspondent een behandeling. Het blijkt inderdaad dat er onwillekeurig spieren gespannen zijn en het is een verademing als dit snel en effectief doorbroken wordt. (De behandeling kan geheel gekleed uitgevoerd worden, maar ook massages met olie zijn mogelijk). Henk Vos voelt aan waar er negatieve energie is opgeslagen, veelal daar waar er zich klachten manifesteren. Het blijkt mogelijk de ophoping van energie af te voeren middels zijn handen, waarna er direct verlichting merkbaar is. “Na een behandeling voelt men zich soms wat licht, het is mooi om te zien hoe men vaak heel anders weggaat dan men gekomen is. Er komt een transformatie op gang, waarin er meer bewustwording ontstaat”’. De massage van Vos is dus een zachte maar diepgaande en effectieve manier om mensen weer in balans te brengen, zonder dat er gesproken hoeft te worden over problemen. Een optie dus voor mensen die liever niet naar een psycholoog gaan en toch aan hun spanningen willen werken.